Регион

Неожънатата пшеница може да покълне заради дъжда

Image„Има опасност неприбраната още пшеница да покълне заради проливните дъждове“, алармира пред Haskovo.info председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Хасковско Тенчо Тенчев. По думите му при всички случаи качеството й ще се понижи. Засега средният добив е добър- между 320 и 360 кг от декар. Според производителите обаче след обилните валежи той значително ще падне.

В момента изкупната цена за килограм от новата реколта варира между 18 и 22 стотинки в зависимост от качеството на зърното. Производители от региона са изпратили проби от прибраното зърно в Гърция и чакат предложение за изкупна цена от южната ни съседка, информира Тенчев. Според него там пшеницата ще може да бъде пласирана на цени между 250 и 300 лв. за тон.

По данни на Областна дирекция „Земеделие“ близо 50 % от пшеницата в региона е прибрана.На 100% са ожънати ечемикът и рапицата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button