„Балкани в мир“ e новата творба на композитора Георги Андреев

Любопитно

Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин направи запис на новата творба на композитора Георги Андреев, почетен гражданин на Хасково.

„Балкани в мир“ са етновариации и фуга по една балканска тема. Изключително популярната у нас песен „Ясен месец веч изгрява“ е позната като мелодия и в други страни. В Босна тя е със заглавие „Погледай ме, Анадолко“, в Сърбия – „Руси коси“, в Македония – „Ой девойче, девойче“, в Гърция – „От чужда земя“, в Турция – „На път за Ускудар“, еврейското заглавие е „Красивата девойка“. Може да се открие и на арабски, испански, френски, италиански, дори и на английски. Едва ли има друга такава песен в света, която всички хора да обичат толкова много, като своя собствена, казват музиколозите.

Георги Андреев се е вдъхновил да вплете в новата си композиция седем вариации в типичните за седем балкански народа фолклорни ритми и орнаменти. Целта на това произведение е да покаже, че на размирната територия на Балканите, много повече неща ни свързват и ни обединяват, отколкото ни разединяват. Да се съсредоточим върху общите ни черти, а не върху различията ни, призовава с музиката си авторът Георги Андреев.

Текстът на „Ясен месец веч изгрява“ е на тракийския войвода Яни Попов, починал в Ивайловград през 1945 г., припомня Haskovo.info. Песента има трайно място в репертоара на дамския хор на ансамбъл „Китна Тракия“, фолклорната група „Тракийска дъга“ на читалище „Тракия 2008“ в Хасково и други певчески формации в региона и страната.

Снимка: Янко Найденов

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.