Хасково

Кризата удари и книгата, без библиотека в събота

Тонка Койчева

Тонка Койчева

С 1500 нови книги е обновен фондът на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ от началото на годината досега, съобщи за Haskovo.info директорът Тонка Койчева. Закупени са общо 1700 броя на обща стойност 10 400 лв. „Вземаме книги, които са нови и търсени – на автори като Хорхе Букай, Никалас Спаркс, Пол Дохърти, Андрей Воронин. Не по-малък е и интересът към българските автори като Алек Попов, Людмила Филипова, Теодора Димова, Емил Андреев, Димитър Недков“, обясни Койчева. 

Ако досега практиката е била от една книга да се закупуват поне по 4 екземпляра, тази година заради кризата се вземат максимум по две бройки от заглавие, поясни директорът на библиотеката. Въпреки това според статистиката на библиотекарите активните читатели се увеличават, особено през летните месеци, когато учениците търсят препоръчаната им учебна литература.

Новодарените книги

Новодарените книги

„Материалната криза не върви заедно с духовната“, коментира Тонка Койчева. До момента активните читатели през тази година са към 3 700, раздадени са 85 000 книги, посещенията в библиотеката са 47 000. Използваният интернет от читатели e близо 134 400 минути. Отново като антикризисна мярка от началото на юли библиотеката вече не работи в събота. „Така ще е вероятно до края на тази година, макар че през септември отново ще преценим дали се налага да работим в събота“, каза директорът на библиотеката.

От културната институция се радват на непрекъснати дарения на книги. Сред последните са два екземпляра на книгата, посветена на художника-монументалист Никола Гелов, предоставени от съпругата му. Преподавателят в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Владимир Янев е дарил миналата седмица 10 свои книги литераратурна критика. Кагото библиотеката вече разполага с дарените заглавия със съгласието на дарителите книгите се предоставят на читалищата в Хасково, за да могат да достигнат до повече хора, уточни Тонка Койчева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button