Хасково

Въпреки рецесията някои отрасли в Хасковско започват да изплуват

Наско НаневПродължава рецесията в структуроопределящите предприятия в хасковска област през второто тримесечие на годината, въпреки очакванията за отлепяне от дъното, съобщи днес директорът на Териториалното статистическо бюро Наско Нанев.

452 млн. лв. са отчетените обороти през първата половина на тази година, което е спад с 20 % спрямо същия период на 2009-та. С 20 % по-нисък е и оборотът през второто тримесечие на годината спрямо първите три месеца. Най-голям е спадът през май, уточни Нанев. 

В сравнение с миналата година, когато преработващата промишленост е отбелязала 2,8% ръст през първото полугодие, сега там също има спад – с 5,3%. Най-значителен е спадът при производството на метални изделия – 60 % спрямо същия период на миналата година. При преработката на тютюн спадът е 40%, производството на обувки и кожени изделия е намаляло с 37%. Произвеждат се 32% по-малко напитки и 14% по-малко храни.

Особено тревожно е положението при строителните фирми, констатират статистиците. Там спадът е 41%, а при специализираните строителни услуги намалението е достигнало 60%. С 30% е намалял и оборотът при ремонтите на автомобили, при дребните търговци се отчита намаление на оборота с 55%.

Все пак има и отрасли, които през първите 6 месеца на тази година са с по-добри показатели от първото полугодие на миналата, отчете Нанев. При химическата промишленост се наблюдава ръст от 70%, а при текстителните предприятия – 13,4%. Три пъти е увеличено производството на машини и оборудване. На миналогодишните нива са производителите на облекло и ВиК предприятията.

Два пъти се е увеличил износът спрямо първата половина на миналата година, отчете още Наско Нанев. Износът е 46% от реализираната промишлена продукция, като преди рецесията той е бил на нива 52%. Половината от експорта се пада на химическата продукция, така е било и преди рецесията, коментира Нанев. 20% от износа е за тютюна.  48% от изнесената продукция е в страните от Еврозоната, а 52% на други страни. Във всички предприятия с изключение на тютюневата промишленост реално няма запаси, констатират статистиците. Това е една от основните причини те да не са оптимисти за икономическите резултати през третото тримесечие. 

90% от икономиката на областта е съсредоточена в общините Хасково и Димитровград, отчете Нанев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Според очакванията
Според очакванията
28.07.2010 21:39 21:39

Пръв е изплувал кмета Георго Иванов ! Хвала Му !

ivan
ivan
28.07.2010 21:57 21:57

Къде го видяха този ръст в химическата промишленост ми е много интересно.

Back to top button