Хасково

Всяка шеста хасковлийка се предпазва от нежелана бременност

Д-р Дойчин Дойков

Д-р Дойчин Дойков

Около 16 % от хасковлийки използват контрацептиви, сочат данните на специалистите в града. Процентът е доста по-висок от този за страната, където едва 3-4 на сто от жените се предпазват от нежелана бременност и полово предавани болести. Хасковският акушер-гинеколог д-р Дойчин Дойков все пак твърди, че няма точна статистика.

По-младите ми пациентки по-често използват контрацептиви“, коментира пред Haskovo.info специалистът. Според него с увеличаване на възрастта жените все по-рядко вземат предпазни мерки.

Противозачатъчните хапчета понякога предизвикват страничен ефект. „Въпреки че са усъвършенствани, може да се появи кървене до около втория – третия месец от започването на приема на медикамента“, коментира д-р Дойков. Той напълно отрече широко разпространените митове, че хапчетата „анти бебе“ влияят на теглото, окосмяването, предизвикват рак или водят до безплодие.Image

„Пациентките, които правят аборти, са най-често на възраст между 16 и 30 години“, сподели акушер-гинекологът. Най-честата причина е нежелана бременност. Рядко се случва да се прави принудителен аборт. Естествено този вид манипулация също има своите рискове. Според д-р Дойков абортирането не е желателно. То може да доведе до увреждане на половата система и загуба на плодовитостта.

Най-младата родилка, която се е възползвала от услугите на д-р Дойков, е било 13-годишно момиче от ромски произход. „Ако станат на 14 и все още не са забременели, според семействата им има проблем“, коментира още акушер-гинекологът.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ГЕНЕРАЛА
ГЕНЕРАЛА
29.07.2010 15:22 15:22

БРАВО ГОСПОДИН ПРОФЕСОРЕ БРАВО ДОЙЧЕ.

parvomaika
parvomaika
29.07.2010 16:31 16:31

В последно време се заговори за контрацепция за мъже.
Интересно колко партньори биха се възползвали от тази новост в медицината?

Back to top button