Хасково

Влагат половин милион за опазване на блатното кокиче

Блатно кокичеЗапочнаха строително- монтажните дейности за защита популацията на блатното кокиче в местността „Лозенски път“ край Свиленград, съобщиха за Haskovo.info от регионалната екоинспекция.

Стойността на проекта е 527 784 лева. Той се финансира по оперативна програма „Околна среда“. Целта е възстановяване, опазване и управление на находището на блатно кокиче и устойчивото му ползване за биологичен ресурс.

Планираните дейности включват възстановяване на водния режим чрез изграждане на система за устойчиво поддържане на необходимото отводняване, почистване на района от строителни и други отпадъци, основен ремонт на пътя водещ към защитената територия и обособяването му като велопътека, създаване на кът за отдих – изработване и поставяне на беседки и частично ограждане на терена.

Защитена местност „Лозенски път“ е с площ 327,80 дка. Разположена е отдясно на река Марица в сравнително гъсто населен район. Хидрологичният режим на влажната зона е влошен след изграждането през 70-те години на диги и прекъсване на връзката с реката. Тази защитена територия е едно от най-големите находища на блатно кокиче в Южна България и най-голямото в Източни Родопи. 

Блатното кокиче съдържа алкалоидите галантамин, ликорин, ликоренин, тацетин, изотацетин, унгерин, естивин. В практиката основно се използва като суровина за добиване на галантамин, на чиято основа се произвежда уникалното българско лекарство за лечение на детски паралич Нивалин.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button