Регион

3 общини започват предучилищна подготовка на 4-годишните

3 общини в Хасковска област са сред първите в страната, които са създали условия за въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за децата на 4-годишна възраст.

С постановление на Министерския съвет те получават за тази цел допълителен трансфер от държавния бюджет. Община Димитровград разполага с 85 505 лв. За Тополовград сумата е 14 644 лв., а за Стамболово – 8 888 лв.

Мярката е част от националната програма за включване на повече деца ефективно в образователната система. Изследванията показват, че децата от уязвими групи, които са включени по-рано, имат много по-малко дефицити в знанията, по-голяма част от тях достигат до гимназиално образование и отпадат по-рядко от образователната система, обяснява Министерството на образованието и науката.

В национален мащаб са разпределени 1 466 139 лв. сред 52 общини. С тази сума се гарантира подготовката за училище на 4 000 деца, навършили 4 години.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button