Хасково

7 жители на областта с марсилска треска за седмица

Д-р Марио Янакиев

Д-р Марио Янакиев

Седем са болните от марсилска треска, постъпили в Хасковското инфекциозно отделение през миналата седмица, съобщи за Hаskovo.info главният секретар на РИОКОЗ д-р Ели Ташева. Четирима от тях са от Хасково. Общо за месец юли разболелите се от марсилска треска след ухапване от кърлеж са 10, съобщи д-р Ташева, като уточни, че не може да се говори за пик на кърлежите.

„Наистина тази година отбелязваме значително по-малко ухапвания от кърлежи в сравнение с предишните две“, заяви пред Haskovo.info общопрактикуващият лекар д-р Марио Янакиев. Лично той е отстранил кърлежи на около 10 свои пациенти, докато през миналата година случаите са били около 5 пъти повече. Според него това се дължи на по-добрите превантивни мерки, както и това, че всички болести имат цикли и явно точно сега е период на спад на този тип заболявания.

При 80-90% от болестите, причинени от ухапване от кърлеж, става въпрос за лаймска борелиоза или марсилска треска, поясни д- Янакиев. Хората трябва да знаят как да се предпазват от ухапване от кърлеж или как за постъпят ако това вече се е случило, за да се избегнат възможните усложнения, характерни особено за лаймската борелиоза, предупреди д-р Янакиев. При разходки сред природата е препоръчително да се ходи със светли дрехи, по които насекомото да се вижда по-лесно, да няма открити части на тялото и да се използват препарати-репеленти, които действат по-продължително, ако се нанесат върху облеклото.

При децата трябва да се оглеждат добре и окосмените части на главата, защото това също е любимо място за паразитите. Особено важно е домашните животни да се обработват добре срещу кърлежи, защото при 50% от случаите кърлежът може да се качи от животното върху стопанина.“Обикновено самото ухапване е безболезнено и не се усеща, а кърлежът се вижда след това“, предупреди д-р Янакиев и поясни, че колкото по-рано се отстрани, толкова по-ефективно се предотвратява развитие на болест.  

За махането на кърлежа трябва задължително да се потърси лекарска помощ, защото тогава е най-малък рискът в тялото да остане част от паразита. Според д-р Янакиев не е необходимо след това да се поставя инджекция против тетанус, както обикновено настояват пациентите. В 30 дневен срок след отстраняването на крълежа пациентът задължително се наблюдава за симптоми като висока температура, обриви и уголемяване на лимфните възли около мястото на ухапване.

По-специфични са случаите, когато хората не са забелязали кърлеж, а са с температура над 39 градуса в продължение на седмица, която не се повлиява от лекарства. Едва появата на специфичните обриви насочват лекарите към ухапване от кърлеж и адекватното лечение, поясни д-р Янакиев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button