Хасково

За пореден път отложиха делото срещу такса смет в Хасково

Хасковският административен съд за поред път отложи делото против решение на общинския съвет за по-високата такса битови отпадъци в Хасково.

Отлагането е поради направено от една от страните искане за събиране на допълнителни доказателства. Следващото съдебно заседание ще е на 2 юни.

Haskovo.info припомня, че фирми и граждани атакуваха в съда решението на местния парламент от 2019 г. за по-високата такса смет за население и за жилищата на предприятията в размер на 3.50 промила върху данъчната оценка на недвижимите имоти. По видовете услуги таксата е: за събиране и транспониране на битови отпадъци – 1.3 промила, за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления – 1.2 промила, за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 1 промил.

В съда се обжалва и таксата за всички нежилищни имоти на предприятия. Става въпрос за хипотезата, при която не е подадена декларация в установения срок, деклариран е по-малко от необходимия брой от съответния вид съдове за битови отпадъци или когато немогат да се установят броя на излишните съдове, се заплаща годишна такса в размер на 13 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. Обжалват се и следните такси: за кофа 110 л. – 550 лв., за контейнер тип „Бобър“ – 1 560 лв., за контейнер с обем 4 куб. м. – 1 560 лв.

Обект на жалбата са и текстовете за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления – в размер на 0.5 промила върху по-високата стойност на данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. За поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – в размер на 3 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти.

Един коментар

  1. Такса смет си е такса смет, обаче такса кмет дето я беше измислил чичо Гошо е много лошо. Затвор за Георги Иванов и свързаните му лица!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button