Регион

Представиха опита на Димитровград в кризата на международен форум

Опитът на Димитровград за поддържане благополучието на гражданите в условия на криза е представил кметът Иво Димов и зам.-председател на НСОРБ по време на Общото събрание на Асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа, съобщават от общината.

Иво Димов
Иво Димов

Това е станало при дискусия на тема „Устойчивото местно икономическо развитие в Югоизточна Европа“. Иво Димов е бил сред основните говорители. В изказването си той е обърнал внимание, че усилията за възстановяване трябва да имат силно социално измерение. За целта са необходими значителни инвестиции в социална инфраструктура и социални услуги на местно равнище, с подходяща комбинация от политики и финансови ресурси за прилагане на целите на устойчивото развитие на местно ниво.

Димов е посочил, че инвестициите във високотехнологична апаратура, повишава не само качеството на предлаганите здравни услуги, но и спестява неудобство и транспортни разходи за десетки пациенти от Димитровград и селата от общината. Новаторската услуга за отдалечена диагностика чрез специализиран мобилен лекарски кабинет дава възможност за обслужване и консултиране на място на възрастните хора в отдалечените от общинското здравно заведение места от различни медицински специалисти.

Той е откроил още мерките в отговор на здравната криза, подкрепени на национално ниво, като целевите програми за „Топъл обяд“, „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, програмата за еднократна безвъзмездна помощ и други.

Специален акцент е бил и пакета от икономически мерки за облекчаване на местния бизнес, както и инициативите за подкрепа на гражданите със свободни професии в сектора на културата и образованието. В заключение Иво Димов е подчертал необходимостта от многоаспектни инвестиции в създаването на политики, които да управляват основните обществени трансформации, пред които сме изправени.

Повече от 130 кметове и експерти от градски и общински администрации в Югоизточна Европа са взели участие в дискусията, проведена в рамките на Общото събрание на НАЛАС. Представителите на местните власти са обсъдили трите основни аспекта на Плана за икономическо възстановяване на Европа – социалното включване, цифровизацията и прехода към устойчиви икономически дейности, допълват от община Димитровград.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button