Хасково

Засилват проверките в селското стопанство, над 5 000 еднодневни договора са заявени в Хасковско

Засилват се проверките в селското стопанство. Това става със затоплянето на времето и активизирането на полската работа, съобщават от Инспекцията по труда.

Акцент при проверките ще бъде законосъобразното наемане на работници. Секторът е един от най-рисковите по отношение използването на недеклариран труд и по осигуряването на здраве и безопасност при работа, отчитат от Инспекцията.

Досега в Хасковска област са заявени 5 167 еднодневни трудови договора. Това е по-малко в сравнение със същия период на миналата година, като проверките ще установят причините.

През 2020 г. в селското стопанство в страната са извършени 3 567 проверки. Констатираните нарушения са 10 464, от които 6 422 са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа и 4 028 – по изпълнение на трудовите правоотношения. Случаите на работа без трудов договор, установени в сектора през 2020 г., са 207 от 2 641 общо.

От началото на годината 225 земеделски стопани са заявили общо 35 647 образци на еднодневни трудови договори, от които за 4 часа – 4 270 бр. Основно договорите са за отглеждане на лозя – винени, ябълки, ягоди и лавандула.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button