Регион

Меричлерци ще блокират пътища заради кариера „Великан“

Емил Георгиев

Инициативният комитет направи протестна подписка от 369 жители на Меричлери

Между 100 и 150 жители на Меричлери ще блокират в неделя разклона Димитровград- Чирпан и входа към кариера „Великан“, съобщиха днес от инициативния комитет в града. Поводът е недоволството на жителите на Меричлери от получените отговори за проблемите им с кариерата след намеса на компетентните институции.

Жителите на Меричлери се опасяват, че дейността на фирма „Каолин“ за добив на варовик ще доведе до замърсяване на минералния извор до града, ще навреди на здравето им, както и че ще бъдат разрушени археологически ценности в района на кариерата. Протестът ще продължи и идния вторник пред Министерски съвет.

От Инициативния комитет и политически клуб „Екогласност“ са изпратили писмо до министър- председателя, до министъра на икономиката, енергетиката и туризма, министъра на околната среда и водите, кмета на община Димитровград и фирма „Каолин“. В него те заявяват, че получените отговори от МОСВ и бездействието на РИОСВ-Хасково са израз на безразличие към проблемите на меричлерци и прикриване нарушенията на фирма „Каолин“.
Основните им искания са три – спиране експлоатацията на кариера „Великан“ до изготвяне на ОВОС и публично обсъждане на този доклад, фирма „Каолин“ да пристъпи към почистване на затрупаните със скална маса присвоени земеделски земи частна собственост и да се потърси отговорност от виновните държавни служители.

Ако се извърши ОВОС и се окаже, че всичко е наред, няма да има какво да кажем„, заяви председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев. Според инициативния комитет кариерата е разположена върху 8 римски могили и римско селище.

Още днес от инициативния комитет ще внесат 6 жалби в Окръжна прокуратура- Хасково за отнети от фирма „Каолин“ частни земезелски земи четвърта и пета категория, чийто статут не е променен в индустриални.

Преди седмица от РИОСВ Хасково информираха, че са извършили проверка на дейностите на кариера „Великан“ в Меричлери. Направени са предписания за допълнителни мерки с цел намаляване на праха при работа на кариерата. По повод повдигнатите въпроси за възможен риск от увреждане на минералния извор проведените замервания непосредствено до сондажа са показали, че не е възможно взривовете на кариерата да имат отражение върху дебита на водата в минералния извор.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button