Любопитно

„Лазарка мома гиздава“ донесе 4 награди в Хасковско

Националният конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава“ донесе 4 награди за ученици от Хасковска област.

На първо място в категория „Лазарски носии, накити, кърпи“ е класиран десетокласникът Александър Вутов от Школата по етнография с ръководител Нели Арнаудова при Младежкия център в Хасково. Награда е присъдена и на осмокласничката Яна Матанова от същата школа, представила красиво пано.

В раздел „Кукли-лазарки“ е отличена 17-годишната Валерия Панайотова от СУ „Д-р Петър Берон“ в Тополовград. Награден е и петокласникът Теодор Стоянов от същото училище, участвал с пъстра лазарска кошница. Ръководител на двамата ученици е Кръстю Кръстев.

Конкурсът се провежда всяка година в навечерието на Великден с цел да се развият познанията на учениците за лазарските обичаи от всички краища на България, уменията в областта на народното приложно изкуство. Организатори са Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата в София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button