Регион

Два митинга в Меричлери – против и в защита на кариера „Великан“

Протестиращите срещу кариерата

Протестиращите срещу кариерата

Два паралелни митинга имаше днес в Меричлери – един срещу и един в защита на кариера „Великан“ на фирма „Каолин“.

На изхода на града се бяха събрали стотина протестиращи срещу работата на кариерата за варовик. Те бяха организирани от „Екогласност“. Недоволството им е провокирано от липсата на оценка за въздействие на околната среда преди старта на работата. Те обвиниха кметицата на Меричлери Ваня Славова, че не ги е уведомила предварително, че „Каолин“ ще разработва кариерата. Според част от събралите се хора целта е била користна – Славова била взела пари.

Защитниците на кариерата

Защитниците на кариерата

Кметицата също пристигна на изхода на Меричлери. Тя заяви, че милее за града и би застанала зад протестиращите ако има доказателства, че работата на кариерата ще навреди на района и минералната вода в Меричлери. Такива обаче нямало, а организаторите на протеста действали по слухове и провокации.

Голяма част от недоволните бяха собственици на земи в района на кариерата. Техните лозя са били затрупани с камъни без да бъдат уведомени. В последствие „Каолин“ е изкупил част от нивите.

В същото време в центъра на Меричлери се бяха събрали друга група хора, повечето работещи в кариерата и за фирма „Каолин“. Според тях добивът на варовик по никакъв начин не пречи на Меричлери, а напротив – създава работни места и дава препитание на хората. Те заявиха, че „Екогласност“ е фалшива организация и не защитава екологични цели, а пречи на хората да си вадят хляба.

 Протеста на изхода на града  Трошачката на кариерата

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button