Любопитно

Националният археологически институт финансира проучвания в Хасковска област

Под ръководството на гл. ас. Галина Грозданова ще продължат проучванията на находки от средновековно селище край село Орлово.

Археологическите разкопки там бяха направени при изграждане на трасето на газовата връзка Комотини – Стара Загора, което преминава и през Хасковска област. Част от находките вече са показвани на национална археологическа изложба в София, за което Haskovo.info писа.

Сегашното проучване е финансирано от Националния археологически институт с музей при БАН. Научният съвет на НАИМ е одобрил и проекта на гл. ас. Борислав Борисов, чийто екип ще работи по некропол от бронзовата епоха край село Изворово. Учените търсят основните характеристики на културата през един от най-слабо познатите периоди в историята на днешните български земи – средната бронзова епоха. Край Изворово бе открито златно мънисто, впечатляващо със сложната си изработка, припомня Haskovo.info.

Известният археолог доц. д-р Георги Нехризов ще работи по темата „Глухите камъни и ранната желязна епоха в Тракия“. Ученият от години проучва скалния комплекс в община Любимец, където екипът се натъкна на много интересни находки.

Националният археологически институт финансира общо 23 проекта за изследване на археологически ценности в страната.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button