Хасково

Местата в гимназиите са повече от седмокласниците в Хасковско

83 са паралелките на новия план-прием в 8 клас в училищата на Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от Регионалното управление на образованието.

Местата в паралелките са 2 158, а завършващите 7 клас са приблизително колкото и миналата година – около 2 000, тоест места ще има за всички деца. План-приемът е разгледан на Областната комисия по заетостта и е съгласуван с Министерството на образованието и науката.

Сред новостите е паралелката по Природни науки – биология и химия, в хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Тя се разкрива по искане на гимназията заради нарастващия интерес към природните науки и е за сметка на досегашната паралелка английски с френски език.

Има няколко професионални гимназии с половин паралелки на дуално обучение. Учениците ще се обучават и във фирми, като ще им се заплаща. Такава паралелка има в димитровградската професионална гимназия по поръчка на ЕВН. Става въпрос за електротехника и електрически машини и апарати. Дуални паралелки за заваряване, електрическо обзавеждане и компютърна техника има в ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ в Хасково, както и в ПГЛП „Райна Княгиня“ – производство на облекло, ПГТ „Александър Паскалев“ – производство на хляб и хлебни изделия и ПГТАТ „Никола Вапцаров“ – зеленчукопроизводство.

 

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button