Хасково

Местата в гимназиите са повече от седмокласниците в Хасковско

83 са паралелките на новия план-прием в 8 клас в училищата на Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от Регионалното управление на образованието.

Местата в паралелките са 2 158, а завършващите 7 клас са приблизително колкото и миналата година – около 2 000, тоест места ще има за всички деца. План-приемът е разгледан на Областната комисия по заетостта и е съгласуван с Министерството на образованието и науката.

Сред новостите е паралелката по Природни науки – биология и химия, в хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Тя се разкрива по искане на гимназията заради нарастващия интерес към природните науки и е за сметка на досегашната паралелка английски с френски език.

Има няколко професионални гимназии с половин паралелки на дуално обучение. Учениците ще се обучават и във фирми, като ще им се заплаща. Такава паралелка има в димитровградската професионална гимназия по поръчка на ЕВН. Става въпрос за електротехника и електрически машини и апарати. Дуални паралелки за заваряване, електрическо обзавеждане и компютърна техника има в ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ в Хасково, както и в ПГЛП „Райна Княгиня“ – производство на облекло, ПГТ „Александър Паскалев“ – производство на хляб и хлебни изделия и ПГТАТ „Никола Вапцаров“ – зеленчукопроизводство.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мики
Мики
23.04.2021 6:20 6:20

Че това би трябвало да се знае още преди седем години.

Back to top button