Хасково

Освободиха заведенията от такси за поставяне на маси в Хасково

Заведенията за хранене и развлечения в Хасково да бъдат освободени от такси за разполагането на маси за консумация, включително за тенти, подиуми и навеси прие единодушно хасковският общински съвет.

Облекчението е за периода от 1 май 2021 г. до 31 януари 2022 г. Това ще коства около 200 000 лв. по-малко постъпления в общинския бюджет. Според кмета Станислав Дечев, който е вносител на предложението, общината е в стабилно финансово състояние и това няма да наруши дейността й. Досега общината на два пъти освобождаваше от такси тези, на които им беше забранено да извършват дейност по време на пандемията.

Общинският съветник от групата „За Хасково“ Георги Пеев изрази опасение да не се стигне до безконтролно поставяне на маси и столове по парковете в Хасково. Той попита дали общината има ресурс за контрол.

Кметът Дечев отговори, че общината ще извършва контрол със служба КОРЗ, а всички разрешения за поставянето на маси и столове се издават от главния архитект. Всяко поставяне щяло да се сравнява с предходни години.

Общинските съветници приеха и предложението за отпадане на таксите за предучилищните групи в детските градини. Така родителите на 5 и 6-годишните няма да плащат по 1 лев на ден.

Както Haskovo.info писа, през есента правителството реши държавата да покрива разходите за предучилищните групи. Анализ на хасковската администрация показва, че парите са достатъчни за всички 1 100 деца в тези групи да не се плащат такси. Така Хасково е една от малкото общини в България, която е с напълно безплатна детска градина за всички деца от предучилищните групи.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Маймунския Кенан от Евъртън
Маймунския Кенан от Евъртън
23.04.2021 13:38 13:38

Супер
Сега плазата на Димо ще стигне до читалище Заря

Back to top button