Хасково

Удостоиха Тереза Андонова със званието Почетен гражданин на Хасково

Единодушно общинският съвет удостои със званието Почетен гражданин на Хасково Тереза Андонова.

Докладната беше от председателя на местния парламент Таня Захариева след постъпило предложение от Управителния съвет на Алумни сдружение ЕГ – Х и Инициативен комитет на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Тереза Андонова започва своя трудов стаж през 1970 г. Тя е сред първите учители, които полагат началото на вече утвърдилата се в годините традиция в Хасково да се изучават европейски езици. След като завършва Немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ тя е назначена да преподава в започналия експериментален първи випуск с интензивно обучение на немски език. След създаването на Немската езикова гимназия през 1971 г. става водещ учител, след когото поемат и други. В годините, през които е работила само в Езиковата гимназия, Тереза Андонова е подготвила стотици ученици от различни поколения. Тя има ярка обществена дейност, се казва още в докладната. През 1999 г. е избрана да представлява учителите от Хасково на приема на президента на България по случай 24 май. През 2005 г. е удостоена с престижната награда „Неофит Рилски“.

Съветниците подкрепиха и друга докладна от Захариева, с която със званията „За заслуги към образованието и културното дело“ се удостояват няколко преподаватели. Носител на отличието в категория „Учител в предучилищното образование“ е Веселина Петрова от Детската градина по изкуствата, „Учител в начален етап или прогимназиален етап на образованието“ е Диана Желязкова, която е учител по руски език в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, а носител на наградата „Учител в гимназиален етап на образованието“ е инж. Станимир Даскалов, който е учител по информатика и информационни технологии в ПГДС „Цар Иван Асен II“. „Културен деятел от областта на изкуствата, библиотечното или музейното дело“ е Даниел Русев, който е ръководител на арт школа „Дъга“ при Младежкия център.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Запознат
Запознат
23.04.2021 16:36 16:36

Ха сега да ми каже самодейната комисия за някоя награда на Даниел Русев която да е за професионалален форум е получил в живота си? Национална, международна? Цялата комисия сте обикновенни самодейчета!

Back to top button