Хасково

Раздават върбови клонки пред църквите на Цветница

Тази година на християнския празник Цветница традицията отново беше спазена с раздаването на върбови клонки на миряните.

Миналата година заради пандемията това беше забранено, както и продаването на цветя пред църквите. Днес пред хасковските храмове има търговци на цветя. Върбовите клонки се раздаваха пред църквата „Успение на Св. Богородица“. Това става по препоръка на здравните власти. За Великденските празници трябва да се спазва дистанция и да се носят маски в църквите, където да се извършва дезинфекция. Вярващите не е необходимо да докосват реликвите и да целуват иконите.

Цветница се нарича още Връбница и е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим. Цветница е подвижен християнски и народен празник, който се чества една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата има служба и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангелина, Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергина, Грозданка, Далия, Дафина, Делия, Деляна, Дилян, Димитър – другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелина, Елица, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюлка, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфилка, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невена, Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смиляна, Теменуга, Теменужка, Трендафилка, Фидан, Цвета, Цветана, Цветанка, Цветелина, Цветомир, Цветослава, Цвятко, Череша, Явор, Ягода, Ясена, Ясмина и др.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button