Регион

Малевци: Загробват убитите 40 000 кокошки до лековит извор

Започна загробването на убитите 40 000 кокошки от фермата в Криво поле, където беше установено огнище на птичи грип. Това се случва край село Малево и доведе до бурна реакция от местните хора.

Причината за недоволството е, че мястото на загробването е много близо до параклис, където имало лековита вода. Малевци се притесняват от зарази, разказаха те пред Haskovo.info.

От община Хасково обясниха, че местата за загробване са определи преди 3 години. Това е станало след съгласуване с Басейнова дирекция – Пловдив и РИОСВ – Хасково. Целта е да няма вредно влияние върху водоизточници и вододайни зони. Дали обаче изворът до параклиса е взет предвид не е ясно, тъй като не успяхме да се свържем с представител на Басейнова дирекция. Иначе Агенцията по храните е взела необходимите мерки да обезопаси ямата, където се загробват кокошките.

Днес се е провело и спешно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с установеното на 23 април огнище на птичи грип. На него е станало ясно, че е започнало вземането на проби за птичи грип от всички по-големи ферми за отглеждане на птици в областта.

Haskovo.info припомня, че са определени 3-километровата предпазна зона, която включва селата Криво поле, Корен и Момино, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково, Подкрепа, Славяново, Болярски извор, Малък извор, Голям извор и Долно Ботево. Птиците в района ще бъдат прегледани от ветеринари и служители на Агенцията по храните. В 3-километровата зона е забранено придвижването на птици и продукти от тях.

ИЗПРАТИ НОВИНА

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Сталин
Сталин
26.04.2021 19:10 19:10

Предварително са го планирали!

Селянин
Селянин
26.04.2021 19:58 19:58

Безумията в страната нямат край. Това е Бойковата държава. Всеки си прави каквото и както иска от което страдат нормалните хора. Как може да е точно до параклиса?!? Какъв човек трябва да си за да кажеш тук ще ги заровим. Нима в село Криво Поле няма нито едно поле където да се заровят?! И какви мерки са взети като се вижда в единият изкоп че няма никакъв защитен матерял подложен нито отдоло нито отстрани?!

жител на Малево
жител на Малево
27.04.2021 9:29 9:29

Ейй нагли хора! Няма ли терени около село Криво поле, та дойдоха на километър от последните къщи на село Малево да заравят тези кокошки. Да се издирят всички виновни за взетото решение и финансови санкции за физически лица да има за тях.

Back to top button