Регион

Жителите на Малево блокираха пътя заради загробените кокошки – ВИДЕО, ОБНОВЕНА

Десетки жители на хасковското село Малево излязоха на протест тази сутрин заради започналото загробване на умъртвени кокошки край селото.

Хората били изненадани вчера след обяд, когато на метри от параклиса край селото били изкопани ями и започнало загробването на умъртвените заради огнище на птичи грип в Криво поле птици. Това е свято място с лековита вода и се намира на метри от няколко чешми и вододайната зона на Малево, казаха хората. Те излязоха на шосето и спряха движението. Протестиращите заявиха, че са готови да останат на мястото, докато не бъдат взети мерки птиците да бъдат разчистени и да бъде намерено друго място за загробването им.

Теренът е определен преди години от община Хасково след съгласуване с Басейнова дирекция и РИОСВ. Днес се очаква институциите да извършат документална проверка и да излязат със становище по случая.

Паскал Желязков
На място пристигна изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков

След протеста от община Хасково са уведомили хората за спиране на загробването и за разчистването на терена. На място пристигна и изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, който потвърди, че загробването се спира.

Стефка Здравкова
Стефка Здравкова обяви, че загробените птици ще бъдат премахнати, а останалите ще се унищожат в инсинератор

По-късно областният управител д-р Стефка Здравкова също пристигна при протестиращите. Тя съобщи, че загробените до момента птици ще бъдат премахнати, а останалите умъртвени кокошки ще бъдат изгаряни в инсинератор. „Въпреки че мястото, предложено още през 2017 г. от община Хасково и съгласувано от Басейнова дирекция, е законно определено, наличието на параклис и зона за отдих около него не предполагат използването му за загробване“, заяви областният управител.

https://www.facebook.com/haskovo.info/videos/848555019337241/

https://www.facebook.com/haskovo.info/videos/5993670347313500/

6 коментара

  1. О това става биодизел, ва! От не ги дадохте на някой, който прай метан? Отделно ако се сготвят и мине през огъня нищо му няма, в краен случай ставаха за храна за кучета, питони и други. Те ги закопаха до извора!

  2. станч0 и ДИНКО ТЕНЕВ ЗАМ. КМЕТА са разрешили там да се заравят болните птици

  3. Гражданите на село Малево показаха, че в България са останали граждани! Така трябва и всеки трябва да си търси правата, а не Бойко цар в България и мишка в ЕС и да ни правят на маймуни 12 години.

  4. Загробени, следва разравяне . Къде са мерките за неразпространение на болестта? Голям театър браво на специалистите ветеринари!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button