Любопитно

Изложба представя „Кървавата песен“, заради която Пенчо Славейков е предложен за нобелова награда

Изложба, посветена на 155-та годишнина от рождението на Пенчо Славейков представя хасковската регионална библиотека „Христо Смирненски“. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на институцията.

Един от интересните акценти в изложбата е издадената през 1949 година епична поема „Кървава песен“, за която Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература от шведския професор Йенсен, който е и неин преводач. Преждевременната му смърт обаче осуетява номинацията, припомнят от библиотеката.

Посетителите ще могат да видят много избрани произведения. Показани са статии на Александър Паскалев за творчеството на автора и издадената от него „Книга на песните“, която съдържа неиздадени приживе български народни песни, подбрани от Славейков.

Включени са и луксозни издания, портрети и дискове с поезия и проза, както и със спомени.

„Хасковските преподаватели биха могли да се възползват от тази възможност и именно тук да разкажат на учениците си как със своята „Кървава песен“ Пенчо Славейков е бил на крачка от номинация за Нобелова награда за литература“, каза по време на откриването заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева.

Изложба

Един коментар

  1. Библиотекарките никаква работа не вършат по цял ден се разхождат по центъра!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button