Любопитно

Изложба представя „Кървавата песен“, заради която Пенчо Славейков е предложен за нобелова награда

Изложба, посветена на 155-та годишнина от рождението на Пенчо Славейков представя хасковската регионална библиотека „Христо Смирненски“. Експозицията е посветена и на 68 години от създаването на институцията.

Един от интересните акценти в изложбата е издадената през 1949 година епична поема „Кървава песен“, за която Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература от шведския професор Йенсен, който е и неин преводач. Преждевременната му смърт обаче осуетява номинацията, припомнят от библиотеката.

Посетителите ще могат да видят много избрани произведения. Показани са статии на Александър Паскалев за творчеството на автора и издадената от него „Книга на песните“, която съдържа неиздадени приживе български народни песни, подбрани от Славейков.

Включени са и луксозни издания, портрети и дискове с поезия и проза, както и със спомени.

„Хасковските преподаватели биха могли да се възползват от тази възможност и именно тук да разкажат на учениците си как със своята „Кървава песен“ Пенчо Славейков е бил на крачка от номинация за Нобелова награда за литература“, каза по време на откриването заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева.

Изложба

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Станимир
Станимир
27.04.2021 19:08 19:08

Библиотекарките никаква работа не вършат по цял ден се разхождат по центъра!

Back to top button