Хасково

Най-малко бедни жени има в Хасковско, но регионът е едва трети по доходи

Жените в Хасковска област са с най-ниско равнище на бедност в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Делът на бедните жени в региона е едва 16%. В Сливен например те са 32.9%. При мъжете в Хасково равнището на бедност е 18.1%

Линията на бедност в Хасково през миналата година обаче е едва 318 лв. и при това намалява в сревнение с 2019 година със 7 лева. Това отрежда на областта едва третото място в страната след Видин и Монтана. Средномесечната линия на бедността на един човек за страната е 451 лв. В почти всички области линията на бедност е нараснала.

Статистика

Линията на бедност се определя според средния доход, с който домакинствата разполагат и е 60% от него, обясняват от Националния статистически институт. Това на практика означава, че доходите в Хасковска област са намалели прези 2020 година.

Най-висок е делът на бедните сред едночленните домакинства от по един пенсионер – 61.8%, както и сред домакинствата с три и повече деца – 59.2%.

Според националната статистика на-много хора изпитват ограничения по посрещането на неочаквани финансови разходи със собствени средства, например спешен ремонт или покупка на домакинска техника. Подобни затруднения има почти всеки втори. Един от крима не може да си позволи едноседмична почивка, а почти 30% от хората се ограничават при отоплението на жилището си. Всеки пети има проблем да плати наема или месечните си сметки, сочат още данните на Националния статистически институт.

Изнесените днес данни показват, че 19.4% от населението живее в материални лишения.

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Какъв престиж!
Какъв престиж!
28.04.2021 19:31 19:31

Бедните умряха и вече водим.

Месут
Месут
29.04.2021 8:44 8:44

И аз мисля така!

Back to top button