Хасково

Мълчалив протест на прокурорите пред съдебната палата в Хасково

Прокурори, следователи и съдебни служители излязоха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в Хасково. По същото време това направиха и колегите им в цялата страна.

Недоволството им е провокирано от предложенията за изменения на Закона за съдебната власт, Наказателно процесуалния кодекс и закона, касаещ Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Приетите на първо четене промени в НПК и Закона за съдебната власт предвиждат закриване на спецпрокуратурите и спецсъдилищата.

Протест
Иван Стоянов

„Считаме, че измененията в тези закони, преди да бъдат направени, следва да бъдат подложени на широко и всеобхватно обществено обсъждане. Досега при такива промени винаги са изисквани становища на съответните страни. Това нас ни касае пряко. Ръководството на прокуратурата винаги е изисквало становища и от наша страна във връзка с предложения за промени“, коментира окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, който посочи, че прокурорите са деполитизирани.

Протест

Стоянов определи предложените промени като лобистки. Окръжният прокурор на Хасково призова за стриктно спазване на Конституцията на Република България, съблюдаване разделението на властите и да не се допуска въздействие върху независимостта на съдебната власт и в частност на прокуратурата.

Според Стоянов тези промени биха довели до възможност за пряко вмешателство в работата на прокуратурата. Закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата ще доведе до неблагоприятен аспект при конкретни наказателни дела, каза още Иван Стоянов.

Протест

7 коментара

 1. А защо не си вършите работата,вместо да си „играйкате“?
  Цвети Лавов на разпит пред вас кога?

 2. Амиии той е най-„достойният“ ,“честен“ и „чист“ бизнесмен от Хасково!
  Тихо да не се чува лоша дума против него :) ,че рано или късно ВСЕКИ СИ ПЛАЩА :)
  Ха-ха-ха

 3. Цитирам къде-къде по-адекватната организация анти-корупционен фонд:

  „Мълчанието на бг прокуратурата е започнало преди години“.

  Аз лично предполагам преди десетилетия, някъде, когато са я приспособявали към бг „демокрацията“. Ако прокуратурата вършеше работа, нямаше да има костовци, бойковци, шишита, догани и пр. Най-малкото щяха отдавна да търкат наровете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button