Регион

50 ловци започнаха да гърмят по пъдпъдъци и гургулици в Книжовник

На лов в КнижовникСтотици ловци от хасковска област нарамиха пушките в ранни зори, за да отпразнуват откриването на лова. От днес е разрешен отстрелът на пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини. Откриването на лова съвпада с честването на празника на Съюза на ловците и риболовците и Дните на лова и дивеча.

В дружинката в хасковското село Книжовник членуват 50 ловци. Тази година има 6 нови кандидати. Сред тях има хора от 5 села. Голяма част от тях тази сутрин се събраха край Книжовник.

Най-важно е не толкова ловуването, колкото да се видим с приятелите, категорични бяха ловците. Еуфорията е страхотна след 6 месеца чакане, заяви Иван, който е един от по-младите в дружинката.

На лов в КнижовникДнес е един от най-големите ни празници. Ловуването е заложено в нас като инстинкт от преди хилядолетия, допълни Тенчо Латунов преди да се похвали с ударените гургулици.

Ловците не са убийци – ние разселваме дивеча, грижим се за него. Това е колективен спорт, в който има много дисциплина, категоричен е председателят на дружинката Дамян Георгиев. Именно на това разчитат ловите, за да избегнат инцидентите по време на излетите.

Веднага след като приключиха с лова мъжете се събраха в новия си заслон, който са изградили само за месец с общи усилия. Там от сутринта ги чакаше бай Киро, който тази година е майстор на курбана на ловджиите. Тази сбирка понякога е по-важна от самия лов, пошегуваха се ловците преди да вдигнат наздравиците за празника.

 На лов в Книжовник  На лов в Книжовник
 На лов в Книжовник  На лов в Книжовник

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ннижовниклия
ннижовниклия
01.10.2010 16:05 16:05

старите ловци ги познавах но тия посерковци които са добри на масата не ми са интересни

ЛОВ
ЛОВ
10.08.2011 11:50 11:50

Да кажа на този които е написал горния коментар че е пълен тъпак. Старите гледат повече да седнат на маса а младите обикаляме учим кучета и имаме добри резултати. Немога да разбера защо все някои мислещ се за голяма работа трябва да обижда“посерковци“ без сигорно и да познава хората

ловец
ловец
14.08.2011 14:29 14:29

Да старите ловци вече не са толкова запалени да се скитат през всяко свободно време по ловните пътеки и горите..
Но от старите ловци може да се научи много. Наистина трябва да се уважават.
И правете разлика между стар – старейшина и стар – който на 50 години си е взел ловния билет…

Back to top button