Многократни призиви за дистанция след изнасянето на Плащеницата в Хасково

Хасково

Десетки миряни се струпаха пред Плащеницата на Разпети петък в хасковската църква „Успение на Св. Богородица“.

Отец Йордан на няколко пъти призоваваше вярващите да спазват дистанция заради пандемията. Чуха се и предупреждения, че ще бъде извикана полиция. В крайна сметка хората се разредиха.

Църква

Плащеницата се изнася за поклонение само на този ден от годината. Всички минават за здраве под светинята. Служител на църквата често извършваше дезинфекция.

Haskovo.info припомня, че минанала година заради коронавируса Плащеницата беше заградена с лента и не се минаваше под нея.

Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа.

На този ден от Страстната седмица постът е строг. Светата плащеница е изложена за поклонение в храмовете до вечерта, когато ще се извърши Опелото Христово.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Един коментар по “Многократни призиви за дистанция след изнасянето на Плащеницата в Хасково

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.