Хасково

РИОКОЗ стартира мерки за недопускане на западнонилска треска

РИОКОЗ - ХасковоОт днес РИОКОЗ-Хасково стартира информационна кампания във връзка със случаите на западнонилска треска в съседна Гърция, съобщи за Haskovo.info главният секретар на Здравната инспекция д-р Ели Ташева.

Джипитата в региона ще бъдат инструктирани да обръщат особено внимание на пациенти със симптоми на енцефалит и менингит, които са част от клиничната картина на треската. В такива случаи лекарите трябва да проучат дали пациента е посещавал страни, в които има случаи на западнонилска треска.

От РИОКОЗ вече са разпратени искания до всички общини в областта за информация за рутинните пръскания против насекоми, които са задължения на общините. От тази седмица екипи на Здравната инспекция започват в по-големите общини в региона набиране на ларви от комари от места, където се съхраняват стари автомобилни гуми.

В страната досега не са установени популации на тигрови комари, които са преносители на болестта Западнонилски треска, няма и регистрирани случаи на това заболяване, уточниха от Здравната инспекция. В Хасково от началото на август няма регистрирани случаи на енцафалит и менингоенцефалит.

Предпазването от западнонилска треска става чрез рутинните мерки за предпазване от комари – замрежване на прозорците и използване на препарати за предпазване на откритите части на тялото при престой навън.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button