Регион

Община и художници бранят уникални пана на блокове

Откриването на пленераДа бъдат съхранени уникалните пана с висока художествена стойност, които са изобразени върху блокове на димитровградския булевард „Раковски“, ще бъде една от целите на общината и художниците, участващи в пленера „Димитровград 2010“. Това става ясно на откриването на събитието снощи.

Става въпрос за пана на Атанас Яранов от преди поне 40 години, които красят жилищни блокове – частна собственост. Тъй като те нямат необходимия статут всеки момент живеещите в сградите могат да решат да си направят изолация и да ги съсипят. Затова е необходимо подобен род произведения на изкуството да бъдат обявени за паметници на културата, за да може да бъдат опазени, коментира кметът на Димитровград Стефан Димитров.

Уникалните платна са по блоковете на булевард РаковскиТой получи подкрепа от академик Светлин Русев и останалите участници в пленера. Роля в това дело трябва да има и Съюзът на българските художници, категорични бяха творците.

В първия след 21 години прекъсване пленер в Димитровград освен академик Русев участват председателят на Съюза на българските художници проф. Ивайло Мирчев, почетният гражданин на Димитровград и син на Пеньо Пенев – Владимир Пенев, Атанас Атанасов, Илко Божков и организаторът – Стефан Чурчулиев.

Те ще рисуват в продължение на седмица, а след това ще подарят свои творби на местната галерия.

 Стефан Димитров и Светлин Русев  Уникално пано на Яранов

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button