Регион

Искат да строят голям фотоволтаичен парк край село Тънково

Компания иска да строи голям фотоволтаичен парк край стамболовското село Тънково.

В общината е внесено инвестиционно предложение за промяна предназначението на земеделската земя в две местности край селото. Става въпрос за пасища с площ над 390 декара. Те не попадат в границите на защитени територии.

Общата инсталирана мощност ще е 2.5 MWp – фотоволтаични модули, кабели, инверторни блокове, трансформаторни станции и една подстанция, се казва в обявлението на общината. Плътността на застрояването ще е от 40 до 80%, интензивността му – между 0.1 и 2.5, предвидена е и плътност на озеленяване от 20 до 40%, като 1/3 от нея ще бъде с дървета.

Решението да не се извършва екологична оценка на инвестиционното предложение, защото няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве може да се обжалва чрез директора на РИОСВ – Хасково.

8 коментара

 1. И къде е тази земеделска земя(пасища) свободна в село Тънково , която не е реституирана? А референдум в село Тънково проведен ли е дали населението е съгласно? Какво печелят жителите на село Тънково от този фотоволтаичен парк?

 2. Нищо не печели Тънково, само общината. И пак ще се благоустрояват другите села от общината, но не и Тънково.

 3. Печели този който инвестира. Така е в цивилизования свят. Само в Тънково искат да лежат, да пишат коментари и да печелят. Ами няма как да стане. Бачкайте. Не ревете. А референдума е дъвка, която Слави ви я тури в устите и първи я изплю. Искате ли още референдуми а или ви стига Дългия да ви дънка.

  1. Верно ли ? И как само определени фирми инвестират и печелят да ни светнеш?
   Нещо за Трейс Груп Холд да си чувал?
   Ползвай GOOGLE!

 4. А в Стамболово много ли работят?Направо се пукат от работа,вече 30 години никой нищо не пипа и не прави.Те първо да се научат да говорят правилно,че тогава да правят всичко останало.Срам и позор-кой ни управлява.

 5. Ще унищожът ДЪРВЕТАТА… ФЛОРАТА И ФАУНАТА ЩЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА… ЗА ПАРИ… ЗА НЯКОЙ ДЕБЕЛ ГЪЗ… КОЙТО НЯМА ЗАДОВОЛЯВАНЕ…. И СЕ ПЕРЧИ С ГОЛЕМИЯТ СИ КОРЕМ И ЛЪСКАВАТА ЛАМАРИНА /кола/…

 6. Сега и там ли ще се насъдят, иначе няма как да де финансират нали, ако някои им поиска земеделската земя за 35 или 50 години за да си отглежда плодове и зеленчуци или добитък нямат. Не ва е срам не се наядохте, крадлива напаст. Дано ви се връща тъпкано крадливци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button