Регион

Емил Георгиев: Комисията на МОСВ не ни допусна на проверката в Меричлери

На пресконференция днес бяха показани исторически находки от района на кариера Великан

На пресконференция днес бяха показани исторически находки от района на кариера Великан

Комисията, назначена от Министерството на околната среда и водите, която извърши проверка на минералния извор в Меричлери, не ни допусна да участваме в нея. Дирижираха ни какво да снимаме, заяви днес председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев. Инспекцията бе назначена след протестите на политическия клуб и жители на Меричлери.

Според него има и разминаване в писмата, получини от Министерството на околната среда и водите. „Екогласност“ и инициативният комитет в Меричлери поискаха проверка на кариера „Великан“ за спазване от страна на концесионера на нормативните документи и утвърдените проекти за добив на варовик, а направената инспекция е била само на състоянието на минералния извор.

Емил Георгиев заяви отново, че 160-те парцела в рамките на концесията са иззети от собствениците, затова ще искат спиране на работата на кариерата. Освен това не е променен статутът на земите, които са четвърта и пета категория земеделски земи, а според закона не се разрешава добив в рамките на земеделска земя, заявиха от „Екогласност“. Тези дни „Екогласност“ ще изпрати писмо до главния прокурор, с което ще го информира, че в района на концесията е извършено престъпление срещу собственост

Според експерта на „Екогласност“ в областта на земните богатства проф. Стефан Пиронков добивът на кариера „Великан“ надхвърля 6 пъти инвестиционното предложение, което води до 6 пъти по-голямо запрашаване, а взривовете при работата увеличават риска от деформации на вододайните зони.

В инвестиционните си намерения от „Каолин“ казват, че в района на концесията няма исторически находки, но това не е вярно, заявиха от „Екогласност“ и инициативния комитет на Меричлери. Като доказателство те показаха част от сбирка от исторически паметници, открити в могилите, попадащи в района на концесията, пазени в етнографската сбирка на читалището в Меричлери.

По този повод от „Екогласност“ възнамеряват да пишат и до министъра на културата. Ако държавните органи не се съобразят с исканията на меричлерци, ще организираме гражданско неподчинение, каза още Емил Георгиев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
аххахахахахаха
аххахахахахаха
18.08.2010 13:47 13:47

Безобразие бе хора.Пак ли тоя Емил Георгиев?Интригант плащат му за да плюе.Какви са тези толкова ценни паметници археологически2Къде е разрешението да ги разнасят къде е експертната оценка за тях?
Аврамов пък не се посвени да излезе и той на пресконферениця да си каже че фирмите му са конк*ренти на Каолин и от там им е закачката.от къде Георгиев плаща на разни експерти професори и тн .Всички знаете имотното му състояние -общински съветник е декларирал го е.
аман от продажници уж за доброто на хората а за едни пари в собствения джоб….

В.В.
В.В.
18.08.2010 18:10 18:10

Аман вече от тоя агент от ДС „Станислав“ ! Загрижил се е за интересите на гражданите!

баджанак
баджанак
18.08.2010 18:42 18:42

Станислав, не Станислав, ама вече 20 години си го избирате1 той се прави на екоспец1 майсторски си лиже Гошето и си е добре! Бравос Емо!

Back to top button