Любопитно

След година прекъсване отново танцов фестивал в Хасково

Традиционният Национален фестивал на камерния танц беше открит тази вечер в хасковския Младежки център.

Това е първият голям танцов фестивал, който ще се проведе в Хасково от началото на пандемията през 2020 г. Миналата година всички подобни големи балетни форуми в областта бяха отложени. Сега се очакват 230 танцьори в 24 състава от 8 области на страната. Някои идват за пръв път в Хасково, като формациите от Троян, Нова Загора, Пазарджик, Пещера и Правец. Фестивалът ще се проведе в петък и събота в жанровете Български народни танци, Класически, Характерни и Съвременни танци. Председател на журито е Цветанка Гергинова, а членове са Кремена Маринашка и Мирослав Димитров.

Балет

Форумът е за непрофесионалисти и професионалисти. За най-добрите са осигурени медали и статуетки, а призьорите при професионалистите получават съответно 100, 70 и 50 лв.

В откриването участваха Мажоретният състав и детски танцов ансамбъл „Южняче“. Всички бяха поздравени от заместник-кмета Мария Вълчева.

Фестивалът започна със състезателен концерт в народните танци, като сред първите, които се представиха бяха ансамбъл „Златна Тракия“ – Хасково и „Гайтанче“ – Димитровград. В събота състезателната програма започва в 10 часа и продължава до вечерта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button