Хасково

Хасковлии изкачиха Мон Блан, възраждат алпинизма

Хасковските алпинисти на Мон БланГрупа хасковски алпинисти покори най-високия връх в Западна Европа – Мон Блан. Завидните 4 810 метра не изплашили петимата хасковлии, които приели предизвикателството послучай 50-годишнината на местния алпийски клуб.

За експедицията алпинистите се готвили около година. С това изкачване възстановяваме активната дейност на хасковския алпийски клуб, категорични са членовете му.

Сред героите е и хасковската аптекарка Теменужка Ангова. Тя катери планини от 30 години. Запалила се е в София, където е била в един и същ клуб с Христо Проданов, който загина на Еверест. Трагичната му съдба обаче не я плаши.

Теменужка АнговаТеменужка казва, че емоцията е толкова силна, че няма как човек да се откаже. В края на 80-те е било едно от най-големите й постижения. Тогава е била бременна със сина си, но това не я спряло да изкачи връх Елбрус.

Хасковският алпийски клуб има много постижения през десетилетията назад, спомнят си с носталгия членовете му. През 1985 година дори са покорили девствен връх в планината Тян Шан в Узбекистан, който са кръстили „Хасково“. Той е висок 4265 метра и се намира на около 400 километра от тогавашния побратим на Хасково – Ташкент.

За съжаление през последните 20 години алпинизмът се позабрави от хората и младите все по-рядко се интересуват от този спорт, споделят хасковските алпинисти. Причината за това е липсата на финансиране. Те обаче се надяват за половинвековния юбилей на клуба си през декември да успеят да организират курс, за да запалят нови членове. Поставили са си и нова цел за догодина – швейцарския символ – връх Матерхорн, който тази година не са успели да изкачат заради лошото време.

 Експедицията  Експедицията
 Експедицията  Експедицията

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
М.Иванова
М.Иванова
20.08.2010 20:31 20:31

Браво,Нуше!Дано има повече хора като вас!Нещо хубаво да се случи и в нашата нещастна България.

Back to top button