Регион

Египетският лешояд Спартак направи първия си полет

снимка: Волен АркумаревЕгипетският лешояд Спартак направи първия си полет преди няколко дни и сателитният му предавател започна да излъчва сигнал за местоположението му, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. 

Първата седмица след излитането Спартак обикалял заедно със своето братче или сестриче близките околности на гнездото, като не се отдалечавал на повече от километър. В понеделник той бил сниман от екипа на дружеството в отлично състояние на площадката за подхранване на лешояди край Маджарово, а по-късно е бил наблюдаван да пие вода от коритото на река Арда.

снимка: Ивайло Ангелов На Спартак му предстоят още около две седмици в близост до гнездото и площадките за подхранване в Родопите. В това време той трябва да закрепне и придобие майсторство в полета – задължителни условия за успешно завършване на предстоящата миграция на повече от 5000 км.

Лешоядчето има мисия и тя е да пренася предавателя по два пъти в годината над три континента по време на миграцията и зимуването си. Модерната технология ще хвърли светлина върху живота му и слабо известните миграционни пътища и места за зимуване на птиците от България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button