Регион

Археологическите проучвания на „Родостица“ продължават през септември

РазкопкиВ началото на месец септември продължават археологическите разкопки на крепостта „Родостица“ в местността Балък дере край село Хухла, съобщават от община Ивайловград. 

„Родостица“ е един от 12-те обекта, които ще бъдат проучвани със средства от Министерството на културата. Определени са 10 000 лева, с които ще бъде продължено разкриването на некропола и основите на сградата, което започна в началото на юли тази година. 

„Културата на един конен народ, какъвто е бил прабългарския трудно се открива, защото се движат постоянно“, коментира археологът Ивайло Кънев. Той се надява да се намерят доказателства за името на крепостта защото това име „Родостица“ е работно наименование.

На базата на данни от документи, от книга на Жофроа дьо ла Вилардуен за превземането на Константинопол, където се разказва за подвизите на кръстоносците, се обяснява, че Калоян се е скрил в крепостта „Родестюик“ на река Арда. Това е единствената крепост, която отговаря на описанието.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button