Хасково

Изграждат нови стълбища и велоалея към монумента „Св. Богородица“

Нови стълбища, велоалея и фитнес на открито предвижда реконструкцията на подхода към монумента „Света Богородица“ в Хасково, която започна със символична първа копка, съобщават от общината.

Между улиците „Родопи“ и „Добруджа“ ще бъде изградено ново централно стълбище от гранитни стъпала, около което ще се оформят кътове за почивка с перголи. Ще се оформят зелени пространства с цветя, декоративни храсти, широколистни и иглолистни дървесни видове. Ще се изгради парково осветление около кътовете за почивка и осветление в настилката в оста на стълбището. Ще бъдат изградени помпена шахта и резервоар за поливната система.

Ремонт

В подножието на Монумента, върху естествената зелена стена, с декоративна растителност ще бъде направен надпис „Хасково“. Под надписа ще бъде оформена декоративна зелена стена с пълзящи растения. Предвижда се парково осветление и прожектори за художествено осветление на надписа.

Подпорните стени и стъпалата се запазват. Ще се положи нова настилка от гнайс. За безопасност на гражданите се предвижда обезопасяване на подхода със стоманени парапети.

Ремонт

От междинна площадка в западната част започва велоалея с дължина 457 м. По скатовете се предвижда засаждане на „падащи“ растения, както и широколистни и иглолистни видове. По продължение на алеята се оформят места за почивка с пейки и настилка от гранитни павета. Освен парково осветление, са предвидени стойки за велосипеди.

На две места ще се изградят нови стълбища по трасетата, естествено оформени от преминаващи хора. В средата на велоалеята ще има площадка за фитнес на открито.

Зам.-кметът Динко Тенев каза, че цялата площ, която ще се облагороди е 23 000 квадратни метра. Новата зелена зона ще свързва центъра на града и парк „Ямача“, чрез места за отдих и туризъм в сърцето на Хасково.

Проектът се финансира от Европа и е за малко над 1.3 млн. лв. Продължителността му е 28 месеца от датата на подписване на договора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Запознат
Запознат
17.05.2021 16:35 16:35

Проекта е спечелен от управата на Община Хасково по времето на Георги Иванов…защо никой не го споменава?

Анонимен
Анонимен
17.05.2021 17:49 17:49

Не е лошо като замисъл. Друг е въпросът дали ще се изпълни.

шуменски влак
шуменски влак
17.05.2021 19:03 19:03

Велоалеята започва от никъде (от средата на едни стълби) и свършва в нищото (средата на други стълби)? Или аз не съм разбрал нещо…

Анонимен
Анонимен
17.05.2021 21:41 21:41
Отговор до  шуменски влак

Ще започва от арката и ще излиза на ул. Люлин. Аз поне така се сещам.

шуменски влак
шуменски влак
18.05.2021 18:39 18:39
Отговор до  Анонимен

Аха, верно че има възможност да се излезе в дясно от стълбите към стадиона. Добре, че поне единият край има някаква свързаност.
Но нито има връзка с центъра, нито с „Ямача“.

Анонимен
Анонимен
20.05.2021 11:14 11:14
Отговор до  шуменски влак

Предполагам, че велоалеята е преди всичко децата да си карат колелата, докато родителите им минават по оная усойна пътека на северния скат на Ямача. Нормален велосипедист няма работа там, защото може да мине по ул. Родопи или ул. Панорамна. Все пак, с малко бутане и носене на велосипеда по стълбите, може да се излезне и пред монумента и долу на Родопи. Ако направят естакади ще е още по-лесно.

Back to top button