Хасково

Хасковлия печели футболна стипендия в Англия с изкълчен крак

Николай Радков18-годишният ученик от хасковската езикова гимназия Николай Радков ще тренира футбол в Англия. Възпитаникът на местната детско-юношеска школа е спечелил стипендия от 6 525 паунда за своето обучение в престижния „Брук хаус колидж“ в градчето Лестършир край Лондон. 

„Всичко стана съвсем случайно“, разказа за Haskovo.info Ники. Миналия декември той гостувал на леля си в София, където имало изложение на чуждестранни университети и колежи.

Хасковлията случайно видял рекламната маса на едно от най-известните британски учебни заведения – „Брук хаус колидж“, пред която се извивала дълга опашка. „Точно отсреща имаше маса на футболната академия към същия колеж“, спомня си младият футболист. Той се запознал с директора и треньора на отбора и се запалил по идеята да кандидатства в тяхното учебно заведение. За да учи и тренира в Англия, Николай трябвало да положи 2 писмени изпита – по английски и математика и няколко практически по футбол. „Един месец преди изпитите си изкълчих глезена. Лекарят ми каза, че трябва да го гипсира, но просто нямаше никакъв шанс това да се случи“, сподели още футболният талант.

Той се конкурирал с още 37 момчета от България, някои от които тренирали в Левски и ЦСКА. „По време на тренировките, които бяха 5 дни по 4 часа, бяхме постоянно наблюдавани от английския треньор в колежа„, разказа Ники. Част от препятствието било и интервю. На въпроса защо иска да учи на Острова, хасковлията отговорил, че желае да се докосне до големия английски футбол.

Въпреки изкълчения си глезен и голямата конкуренция, Николай спечелил стипендията, която обаче покрива едва 30 % от разходите му. Останалата сума от почти 15 хиляди паунда е непосилна за неговото семейство, което може да плати само за 1-ия семестър. Ако не намери още пари, Ники ще бъде принуден да се върне обратно в Хасково още през януари.Image

Родителите му се обръщат за помощ към фондации, които отпускат средства за талантливи спортисти. „Писахме на майката на Бербатов, за да ни посъветва как да действаме“, коментира Николай. Маргарита Бербатова му казала да си намери мениджър. „В началото всички се съгласяват, но като чуят за каква сума става въпрос, се отказват“- споделя Ники. Той писал за проблема и на директора на колежа, който му обещал, че ако се представи добре на терена, догодина ще му увеличат стипендията.

Родителите на Николай, бивши хандбалисти, от малък го запалили по спорта. „Тренирал съм гимнастика, тенис, бадминтон, от който имам 3 златни медала, а от 7 години насам се занимавам с футбол. Ходил съм на турнири във Франция и Италия“, разказа талантливият ученик. Той тренира в школата на „Хасково“ от 4 години. Поддържа тонуса си с минимум 2 часа тренировки на ден.

Ники разказа, че и предишни години е имало българи, които са заминали да учат и играят в Англия. Трима от тях вече са подписали договори и получават над 1000 паунда седмично.

В Лестършир Николай ще тренира всеки ден, като всяка сряда ще има мачове с други отбори. Тогава агенти на английските футболни тимове ще наблюдават играта на бившия ученик от хасковската езикова гимназия и ако го харесат може да му предложат договор. Любимият английски отбор на Ники е „Манчестър Юнайтед“. „Не се целя толкова на високо, но тайно се надявам някой ден да бъда част от този тим“ – сподели бъдещият възпитаник на „Брук хаус колидж“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
българина
българина
28.08.2010 16:22 16:22

я си представете ко шеше да е ако кракът на момчето беше здрав

GIvan
GIvan
28.08.2010 21:45 21:45

Хич не търси помощ в Хасково, никой няма да ти даде. В този град спорт е мръсна дума. Направи като Григор димитров – махни се, докато е време и ще успееш. Дано събереш пари за обучението си.

Miksa
Miksa
29.08.2010 15:28 15:28

hubavo e, che navremeto trenirashe sys silni protivnici kato men. 😀

fifi
fifi
29.08.2010 15:46 15:46

da da da i kato mene !!

б666
б666
22.06.2011 17:10 17:10

Бих искала да се свържа с родителите на Ники, тъй като моето детенце също спечли частична стипендия от колежа бих искала да си отговоря на някои въпроси относно пътуването и престоя му от тук нататък а няма откъде.Благодаря.

Back to top button