Любопитно

Малки кончета обогатиха дивата природа в Източните Родопи

Потомци на дивите коне тарпани са най-новите обитатели на Източните Родопи. Породата е рядко срещана днес, в света има малко над 4 000 животни.

Новородените са възстановка на тарпана. Те са известни с името коник, което на полски означава малък кон. Уникалната порода е оцеляла до наши дни благодарение на отглеждането й в резерват в Беловежкия национален парк в Полша.

Коне

У нас дивите коне идват през 2011 г., когато от Холандия се внасят първите 12 животни с помощта на българо-холандския проект „Новото тракийско злато“. Експертите считат идеята за реинтродукцията за успешно осъществена. В дивата природа на Източните Родопи тези животни напълно самостоятелно оцеляват при среща с вълци. Развитието на популацията им се следи от фондация „По-диви Родопи“.

Сега Източните Родопи са единственото място в България, където се срещат потомци на волните диви коне. Мераклиите да наблюдават табуните могат да севключат в пешеходни турове, които тръгват от района на Маджарово и Долно Черковище. Да видиш диви коне сред природата е изживяване, което човек запомня за цял живот, категорични са природозащитниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button