Регион

Природно бедствие събори част от оградата по границата с Турция

Част от оградата по границата с Турция е компрометирана, след като дъждове са отнесли основата й и тя е паднала. Става въпрос за няколко метра от съоръжението в района на свиленградското село Сладун.

За проблема в публичното пространство сигнализираха от партия „Възраждане“, които са заснели участъка преди няколко дни. Според тях ремонтът ще струва 350 000 лв.

След запитване на Haskovo.info досегашният областен управител д-р Стефка Здравкова коментира, че първият сигнал от Гранична полиция до администрацията, в качеството й на собственик на съоръжението за въпросния случай е от средата на януари.

На място са били изпратени експерти, които са установили проблема и е била изготвена количествено-стойностна сметка за ремонта. Документите са били изпратени към министерски съвет през февруари с искане за отпускане на финансиране за възстановяването на оградата. То обаче се е забавило.

Ограда

Дори и да бяха отпуснати по-рано парите, реално ремонтът не можеше да се случи, тъй като времето не позволяваше това, допълни Стефка Здравкова. Тя отказа да коментира каква е нужната сума, тъй като съоръжението е със специален статут, но заяви, че парите с в пъти по-малко от цитираната от партия „Възраждане“ сума.

Това че оградата е компрометирана не означава, че охраната на границата е намалена, тъй като там има жива охрана на Гранична полиция и видеонаблюдение, категорична бе Здравкова. Периодично се полагат грижи за почистването на отводнителните канавки и премахването на растителността край оградата, което е част от отговорностите на областния управител.

Ограда

От Гранична полиция коментираха, че на представителите на партия „Възраждане“ са поискани обяснения защо са навлезли на територията на граничната зона без разрешение, което е забранено. Те вероятно ще бъдат глобени за това.

Пред Haskovo.info новоназначеният областен управител Минко Ангелов коментира, че ще извърши проверка дали гаранцията на оградата, която е 5-годишна не покрива подобни щети. Ако се окаже, че не ги покрива, ще поднови искането към министерски съвет за финансиране на ремонта.

Ограда

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button