Любопитно

Петокласници влязоха в ролите на Иван Асен II и Райна Княгиня

Петокласници от хасковското основно училище „Шандор Петьофи“ влязоха в ролята на цар Иван Асен II, Райна Княгиня и други велики личности от българската история, за да представят битката при Клокотница от 9 март 1230 година.

Учениците тръгнаха тази сутрин на поход по екопътеката, носеща името на българския цар. В местността, където се предполага, че е станала битката, те направиха възстановка на историческите събития, при които българите разгромяват византийската армия.

Поход

Освен чрез възстановката децата научиха повече за историята и от открит урок, изнесен от Станислав Илиев и Данаил Огненов от Регионалния исторически музей. Те разказаха, за мястото на битката свидетелстват както исторически извори, така и откритите в района остриета от стрели и други части от оръжия.

Сред ръководителите на над 5-километровия поход беше дългогодишният преподавател Стефан Аврамов, който е и заметник-председател на Турисктическо дружество „Аида“. В изминаването на популярната дестинация се включиха ученици от 1 до 7 клас, учители и родители.

Край паметника на цар Иван Асен II в края на екопътеката бяха засадени и две дръвчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button