Любопитно

Находки от Симеоновград в обновена зала на Националния исторически музей

В Националния исторически музей официално бе открита обновената „Слънчева зала“ след преустройство на експозиционното пространство, представящо историята и културата на българските земи през средновековната епоха. В експозицията са подредени уникални експонати, отразяващи този най-значителен период от историята на българската държава.

Редом със съкровища от различни краища на България са представени и находки от некропола от ХІ в. при Симеоновград. Първите накити, намерени там при изкопни работи, са предадени на музея в Хасково през далечната 1957 г., свидетелства в една от книгите си известният хасковски археолог Димчо Аладжов.

Двадесет години по-късно екип от археолози от Националния исторически музей започва проучването на некропола, което продължава до 1987 г. Откритите там гривни, обеци, огърлици, пръстени, изработени от разноцветни стъклени мъниста, бронз, раковини, украсени с позлата, са ценни образци на материалната култура от времето на средновековната българска държава. Статия за намерените накити в средновековния некропол излиза през 1989 г. в списание „Археология“ с авторството на Кристина Капелкова.

„Слънчевата зала“ от постоянната експозиция на НИМ е едно от най-впечатляващите музейни пространства. Реновацията е извършена с помощта на културното министерство.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button