Любопитно

„Орфей“ се включи в световния хоров фестивал за мир

В навечерието на 24 май детски хор „Орфей“ при хасковския Младежки център се включи в 11-то издание на световния хоров фестивал за мир.

Тази година концертите се излъчват онлайн, но в тях са включени изпълнения на над 300 хора от 55 страни. Фестивалът се организира във Виена от 2010 година от Хор на виенските момчета, със съдействието и подкрепата на президента на Австрия, кмета на Виена и китайската хорова асоциация. Детски хор „Орфей“ бе първият представител на България и единствен европейски хор в този хоров празник преди 8 години.

Официалната церемоня по откриването се състоя снощи в 20:30 ч. българско време. Участието на хасковските певци под диригентството на Елена Цветкова и в съпровод на Красимира Генева се очаква на 30 май. Орфейци ще се представят с две песни – „Зима“ по музика на Славил Димитров и „Дилмано, дилберо“ в обработка на Филип Кутев. Хасковлии се включиха след специална покана от страна на организаторите от китайска страна. Като жест на признателност за подкрепата и активното участие на диригента и хористите в многобройните събития организирани в Пекин и Шанхай, организторите поеха таксите за участие и „Орфей“ получи безплатно включване в хоровия празник.

11 международен хоров фестивал за мир ще продължи до 12 юни. Освен хорови концерти се провеждат работни ателиета с водещи хорови специалисти от цял свят, в които хасковските хористи и техния диригент също ще се включат.

В края на месец юли детски хор „Орфей“ ще бъде специален гост на хоровия фестивал в Шанхай.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button