Регион

Запалени стърнища за малко не опожариха защитена местност

Снимка Зелени БалканиЗапалени стърнища за малко не станаха причина за опожаряване на защитената местност Злато поле през почивните дни, алармираха от федерация „Зелени Балкани“. Стърнищата са запалени от жители на димитровградското село Райново, които имат обработваеми площи, граничещи със защитената местност, категорични са природозащитниците.

Както честно се случва в такива случаи огънят не се е ограничил в обработваемите площи и се е прехвърлил в защитената местност, като е заплашил с унищожение дърветата, на които е разположена уникалната чаплова колония.

Само бързата реакция на полевия сътрудник по проекта на Община Димитровград за Злато поле и намесата на Противопожарна безопасност е възпрепятствала опожаряването на защитената местност.

Огънят е повредил и част от дръвчетата, засадени тази пролет по проекта на общината. Възможно е също така пушекът от огъня да е прогонил забулена сова, гнездяща в изоставена помпена станция до защитената местност, която в този момент отглежда своите малки. Огънят е достигнал и тръстиките, сред които бяха поставени плаващи гнездилки за водолюбиви птици, коментираха от „Зелени Балкани“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button