Любопитно

Забравените имена на хасковските училища: от Славейков, през Благоев и Маркс до Златаров

Любопитната история на имената на хасковските училища

През юни Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково ще отбележи половин век от създаването си. Малцина знаят, че преди 40 години училището е наречено “Пенчо Славейков“.

Направено е с решение № 17 от 11 февруари 1981 г. на Изпълкома на Общински народен съвет-Хасково. Поводът е, че тогавашната немска гимназия вече цяло десетилетие след откриването си няма име. Затова „учителският колектив счита, че наименованието на гимназията ще окаже по-голямо въздействие върху учениците, лишени от вълнуващите традиционни тържества, посветени на патрона на училището“ – се казва в докладната записка до ИК на ОбНС. Тя е изготвена от първия заместник-председател на Изпълкома Никола Атанасов, чиято длъжност днес може да бъде приравнена с тази на първи зам.-кмет, отговарящ и за образованието и културата. В докладната се подчертава, че „колективът предлага за патрон на гимназията името на бележития български поет ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ, един от най-големите преводачи на немска литература в България“.

В духа на онова време Никола Атанасов прави и съответната обосновка в докладната си. „В чест на XII конгрес на БКП (насрочен за края на март 1981 г.) и 1 300-годишнината от основаването на Българската държава и за правилното възпитателно въздействие на учениците, предлагам на Изпълнителния комитет да вземе следното решение: Утвърждава наименованието на НЕГ – Хасково: ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ.

Оказва се, че днес никой не си спомня Езиковата гимназия да е носила някога името на големия поет. Въпреки официалното решение на Общинския народен съвет училището не ползва даденото му име в официални документи и при тържествени поводи. Випускници, завършили през 1982 г., твърдят, че в дипломите им пише само „Немска езикова гимназия“.

„По това време бях в майчинство, но нямам спомен гимназията да е получила име през 1981-ва“ – връща се назад във времето дългогодишната учителка по немски език Тереза Андонова, която наскоро бе обявена за почетен гражданин на Хасково. Тя си спомня, че през годините са обсъждани най-различни имена за патрон на училището – Гьоте, Хайне и Карл Маркс. Те обаче са били отхвърлени от местната власт.

Одобреният от ОбНС-Хасково Пенчо Славейков обаче остава патрон на Езиковата гимназия само “де юре“.

“Де факто“ нито дългогодишният директор Пенка Делиева, нито сегашният ръководител Деян Янев са виждали в училищния архив документи от 80-те години, на които да пише НЕГ „Пенчо Славейков“. Така се стига до 1986 г., когато по предложение на колектива за патрон на училището е обявен изтъкнатият учен – хасковлията проф. д-р Асен Златаров (1885 – 1936).

Досега в Държавен архив – Хасково, където се пази документацията на местния Общински народен съвет, не е открито решение, което да отменя именуването на Езиковата гимназия в чест на Пенчо Славейков. Ако такова решение наистина няма, излиза, че училището има две имена и два патронни празника.

Не само Езиковата гимназия в Хасково, но и Икономическият техникум се разминава с предложението негов патрон да бъде титан на комунистическото движение. През 70-те години има идея училището да бъде наречено в чест на Димитър Благоев, а впоследствие – на Васил Коларов.

Предложението идва от „административното, партийното и профсъюзното ръководства при Икономически техникум“, става ясно от докладната записка до ОбНС, внесена през 1977 г. Поводът е стогодишнината от рождението на Васил Коларов – „пламенен марксист-ленинец, виден деец на БКП, международното комунистическо и работническо движение“. Накрая за патрон на техникума е обявен проф. Кръстю Добрев, който е от Хасковския край. Неговата биография и дейност напълно отговарят на изискванията на социалистическата власт. Той е партиен функционер, министър на търговията и продоволствието (1947 – 1950), директор на Икономическия институт при БАН (1956 – 1976). Умира в София през 1976 г.

ФСГ
През 80-те г. патрон на Икономическия техникум в Хасково е проф. Кръстю Добрев

След демократичните промени Икономическият техникум в Хасково става Финансово–стопанска гимназия „Атанас Буров“ – един от най-известните финансисти и политици преди 9 септември 1944 г.

Всъщност, имена на училища се сменят при всеки режим и строй.

В Хасково това се случва за пръв път преди малко повече от век. През 1918 г. победителите в Първата световна война принуждават цар Фердинанд да абдикира. Всички улици и институции, наречени на доскорошния монарх, са преименувани.

СУ Паисий Хилендарски
До 1919 г. едно от най-старите хасковски училища – „Отец Паисий“ се е наричало „Цар Фердинанд“

Това засяга и едно от най-старите хасковски училища – днешното СОУ „Паисий Хилендарски“, което през 1919 г. сменя името си от „Цар Фердинанд“ на „Отец Паисий“.

Автор: Милен Вълчев, снимки: РИМ – Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button