Любопитно

Росица Станева с грамота за принос към съвременната българска литература

В навечерието на 24 май Съюзът на българските писатели награди Росица Станева с грамота за принос към съвременната българска литература. Традиционните отличия на СБП за издадена книжна продукция през 2020 г. бяха огласени в Литературния клуб „Мон Парнас“ в столицата.

Росица Станева пише поезия и проза, сатира, текстове за песни. Носителка е на национални и международни награди. Стиховете и са превеждани на унгарски, сръбски и руски език.

Автор е на поетичните книги „Под тракийска дъга“ (2009) и „Сълза неизплакана“ (2013) на тема съдбата на тракийските бежанци. Следват двете части на романа „Тинтявената планина“ и „Светулките умират при докосване“. Фолклорната певческа група към хасковското читалище „Тракия“ в Хасково носи името на първата и стихосбирка, което според поетесата е нейното най-голямо признание и гордост.

Името на Станева е включено в наскоро издадения „Енциклопедичен справочник на българската литература, създавана в европейската, американската и австралийската диаспора в периода 19-21 век“. Българската литература, създавана от наши сънародници по всички населени континенти е без съмнение национална памет, пише съставителят, литературният критик Георги Н. Николов.

Голяма част от годината хасковската авторка напоследък прекарва в Ню Джърси, САЩ. И там, и в Хасково тя работи по последната част на трилогията „Тинтявената планина“ и ръкописа на романа „Любов в ретро стил“. Романът и „Светулките умират при докосване“ се нарежда сред най-четените творби, посветени на емигрантството, отбелязва енциклопедичният справочник.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button