Хасково

Археолози откриха най-добре запазеното ритуално огнище

Георги Нехризов показва олтара

Георги Нехризов показва олтара

Глинен олтар с овална форма са разкрили археолозите в местността „Глухите камъни“ край с. Малко градище, община Любимец. „Трудно е на този етап да дадем категорични констатации за неговите функции, но смятаме, че става въпрос за ритуално огнище „етхаа“, съобщи на пресконференция днес Георги Нехризов. По мнението на археолога то е може би най-добре запазеното от откритите досега. „Странното е, че има добре съхранен перваз от южната страна“, коментира той.

По време на тригодишните разкопки в местността са открити миниатюрни керамични съдове и изображения на мъже и жени с подчертани полови белези, които се свързват с ритуални практики. Намерени са и дребни предмети от кост, камък и кремък, както и големи количества керамика. Специалистите смятат, че артефактите спадат към началото на 1-то хилядолетие преди Христа, но чакат резултатите от анализа на взетия биологичен материал от животински кости и въглени от дървесни остатъци. Миналата година учените изпратили проби за т.нар. „радиовъглеродно датиране“ в САЩ, най-вероятно проби ще заминат и за Австралия, тъй като у нас не се прави подобно изследване, а без него точното датиране на разкритите пластове е невъзможно.

Дойчин Грозданов до останките от църквата

Дойчин Грозданов до останките от църквата

„Стигнахме на 3 м дълбочина, а културният пласт от първото хилядолетие преди Христа все още не е изчерпан, което е рядко срещано при подобни проучвания“, изтъкна Георги Нехризов.

Според него комплекса „Глухите камъни“ се е оказал много по-голям от очакваното. Десетките скални ниши и стъпала наоколо са свързани с достъпа до ранновизантийска църква, която впоследствие била преустроена и използвана и през средновековието. Тук е имало средновековна крепост и манастир, които били унищожени най-вероятно по времето на Третия кръстоносен поход. „Запазени са много малко „чисти“ пластове заради иманярските набези„, посочи археологът от РИМ – Кюстендил Дойчин Грозданов. Той допълни, че на мястото на манастирския комплекс някога е имало късноантична църква от 4-6 век. Паметникът обаче е доста пострадал от иманярите и се нуждае от спешно финансиране, за да бъде проучен, консервиран и реставриран, каза в заключение специалистът.

 Глухите камъни  Глухите камъни

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button