Хасково

Австрийски университет с филиал в Хасково

Гералд Райзингер и Георги Иванова

Гералд Райзингер и Георги Иванова

Университетът за приложни науки на Горна Австрия ще има филиал в Хасково, съобщи днес кметът Георги Иванов. Той и президентът на висшето учебно заведение Гералд Райзингер днес подписаха споразумение за започване на съвместни действия в тази насока. „Сега предстои да се направи проучване на целия Югозападен район. То ще покаже какви специалности са ни необходими. Ще бъдат набелязани 3 или 4, с които ще се стартира„, допълни Иванов. 

Филиалът на Австрийския университет ще се помещава в бившето ОУ „Христо Ботев“ в Хасково. Проектът на сградата вече е готов. За реализацията му ще се кандидатства по европейски програми, които позволяват това, обясни градоначалникът. Гералд Райзингер допълни, че ръководеното от него висше учебно заведение обучава специалисти предимно в техническите науки.

„Явно в този регион има голям потенциал, който можем да използваме. Целта ни е да провокираме австрийски фирми, които също да се заинтересуват от вашата област. Ще се радваме и ако младите хора от България проявят интерес към филиала на университета в Хасково“, каза австрийският гост.

Университетът за приложни науки ще дава на студентите австрийски дипломи. И тъй като обучението в Австрия е безплатно, студентите тук ще плащат само такси, които да покриват разходите за заплати на преподавателите и поддръжката на материалната база.

Австрийският университет досега не е осъществявал контакти с други български висши учебни заведения. Има обаче филиали в страни от бившия източен блок като Румъния, Чехия, Словакия и Полша.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
xaxa
xaxa
03.09.2010 13:10 13:10

geori ivanovA :D:D:D axaxax

Back to top button