Любопитно

72 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи

Тaзи прoлeт в бългaрcкaтa чacт нa Изтoчнитe Рoдoпи ce излюпихa oбщo 72 бeлoглaви лeшoядчeтa, съобщават от Бългaрcкoто дружecтвo зa зaщитa нa птицитe.

Миналата година са преброени приблизително същата бройка – 73 малки, като от екипа уточняват, че една двойка лешояди все още мъти. През последните пет години се наблюдава ръст в броя на излюпените и успешно отгледани белоглави лешоядчета. За сравнение едва няколко години по-рано, през 2016 г. са излюпени 51 малки.

Лешояди

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити. В средата на лятото малките лешоядчета са напълно развити и тежат колкото възрастните им родители – около 7 кг., а понякога и повече.

Лешоядите са постоянен и скитащ вид. Младите птици скитат до около петата година, когато достигат зрялост. През това време могат да извършат придвижвания на големи разстояния от местата на излюпване като някои достигат дори до Саудитска Арабия и Йемен. Това са критични моменти от живота на птиците, които са свързани с повишена смъртност поради многобройните заплахи сред които използването на отровни примамки за хищници, бракониерски отстрел, смъртност от токов удар и др.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button