Хасково

След двучасови дебати „зелена светлина“ летище „Узунджово“ да стане индустриален парк

Хасковският общински съвет даде предварителното си съгласие бившето летище „Узунджово“ да стане индустриален парк.

Решението беше взето с 31 гласа „за“, 6 – „против“, 1 – „въздържал се“ след близо двучасови дебати в първото за годината присъствено заседание.

Почти час отне на вносителя на инвестиционното намерение изпълнителният директор в Тракия икономическа зона Пламен Панчев да представи развитието на зоната край Пловдив. Той каза, че за летище „Узунджово“ вече има сериозни разговори за привличането на инвеститор в областта на логистиката, както и на преработвателно предприятие.

Сесия

От Тракия икономическа зона обаче трябва да разработят проект за индустриалния парк край Хасково, който да бъде защитен в икономическото министерство. Ако това стане, ще последва ново искане за закупуване на терените на летището. Едва тогава могат да бъдат поканени инвеститори.

Както Haskovo.info писа, летището е с площ 3 600 декара и пазарната оценка е около 15 млн. лв.

Общински съветници припомниха, че бившето летище е прехвърлено на общината от държавата под условия, сред които са да не се развива икономическа дейност. Коста Стоев от БСП предложи да се даде предварително съгласие за публично-частно партньорство за изграждането на икономическа зона, което беше отхвърлено.

Кметът Станислав Дечев обясни, че законът е променен и общината може да извърши разпоредителна сделка с имота. Причината е, че става въпрос за извършване на дейности за трайно задоволяване на обществените потребности от местно значение. За целта ще бъде поискан анекс към договора за прехвърлянето му.

Дечев допълни, че е имало и инвестиционно предложение за изграждането на фотоволтаичен парк на летището. Той обаче е предпочел предложението за индустриален парк, защото ще облагороди града и ще доведе до разкриването на повече нови работни места.

Сесията на общинския съвет започна с минута мълчание в памет на изпълнителката на химна на Хасково Ваня Костова, която почина в началото на месец май.

Сесия

3 коментара

  1. Да не стане като с един завод за кабели, недалеч от там – дойде инвеститора, а после – дръжки?
    Кой ще работи в тия заводи и какво ще произвеждат?
    Навремето борса Марица щеше да изнася домати за Германия от въпросното летище. И?

  2. Едни хора искат да усвоят едни пари. Искат от общината да им даде позволение да покажат нещо на хартия, защото в момента нито пари има, нито идея, какво ще се случи. Но, ако се докопат до държавни пари, ще инвестират в поредните халета, които да отдават под наем. Евала инвеститори! Елата да ви дадем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button