Любопитно

Георги Граматиков с наградата „Александър Паскалев“, „Пегаси“ само за проза и поезия

Историкът и почетен гражданин на Хасково доц. д-р Георги Граматиков получи наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.

Наградата му беше връчена от председателя на общинския съвет Таня Захариева на церемония в читалище „Заря“ в края на 49-те Литературни дни и Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“. Граматиков посвети наградата на своята внучка Вяра, която е ученичка в 9 клас и й пожела да е здрава и да следва примера му, като един ден да я види на това място, където е той сега.

Ели Видева
Ели Видева

Заради пандемията миналогодишното издание на конкурса се проведе неприсъствено и тази вечер бяха връчени „Пегасите“ на лауреатите от 2020 г., както и наградата „Александър Паскалев“ на поетесата Ели Видева. Тя каза, че Хасково е столица на младата българска литература и ще продължи да работи за нейното бъдеще.

Тази година има двама лауреати – за Проза е Цветозар Цаков и първата му книга „Винилови души“, а за Поезия е Стамена Дацева за стихосбирката й „Градина на ръба“. Наградите им бяха връчени от кмета Станислав Дечев и председателя на журито проф. Валери Стефанов.

Журито на „Южна пролет“ присъди и няколко съпътстващи награди. В жанр Проза: за Делян Недев и Стоян Новаков за книгата „12 фантастични разказа с неочакван край“ и Александър Цонков за книгата „Играта продължава“. В жанра Поезия специалните награди са за Александър Арнаудов и стихосбирката „Дъно в небето“, Наталия Иванова и стихосбирката „Човек с бинокъл“, Габриела Манова и стихосбирката „Навици“. В жанра Литература за деца съпътстващата награда е за Никоела Иванова за „Прегръдки от Африка: Приказки с поука“.

Заместник-кметът Мария Вълчева връчи наградите на миналогодишните лауреати: в жанр Поезия на Виолета Кунева за стихосбирката „Почти всичко е наред“, Проза – Николай Ценков за книгата „Човекът, който продаде морето“, Литературна критика – Елена Борисова за книгата „Фантастика и познание“, Литература за деца – Ненко Генов за книгата „Сбогом, дневнико!“.

В програмата участва квартет „Дианополис“ от Ямбол.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button